De Waterpoort of Hoogendster Pijp is een waterpoort, een poort in een verdedigingsmuur die een stad met een waterweg verbindt. Het is gelegen in Sneek, Nederland.
In de 15e en 16e eeuw was er rond Sneek een verdedigingsmuur gebouwd. De stad lag aan de belangrijke handelsroute tussen Leeuwarden en Stavoren, van waaruit de rijke westelijke delen van Nederland (nu Noord-Holland en Zuid-Holland) te bereiken waren. Om deze handel te vergemakkelijken, werd een nieuwe haven genaamd “Kolk” gebouwd ten zuidwesten van de stad en in 1613 werd de Waterpoort gebouwd om stad en haven met elkaar te verbinden. Het maakte deel uit van de stadsmuren, maar toen in het begin van de 18e eeuw grote delen daarvan werden afgebroken, werd besloten de Waterpoort intact te laten.
De stijl van de poort, nu het symbool van Sneek, kan worden omschreven als manieristisch. Het is onduidelijk wie het heeft ontworpen, maar de voorgestelde namen zijn die van Thomas Berentsz. en Jacob Lous. Boven de poort zelf, die oorspronkelijk houten hekken zou hebben gehad, is een loggia (galerij) en daarboven waren de vertrekken van de poortwachter. Aan elke kant staat een achthoekige toren. Het staat vermeld als een Rijksmonument, nummer 34075.
Bronnen:
Waterpoort Sneek